- Opbrengst: 1 stuk
- Benodigde voorbereiding tijd: 20 minutes
- Benodigde kook tijd: 45 minutes
Veggie Polenta Pizza
Ik krijg vaak de vraag om iets gezonds in elkaar te steken tegen een betaalbare prijs en wat snel bereid kan worden. Ik heb een recept uitgeschreven voor een polenta pizza met zelfgemaakte pizzasaus en verse groentjes.
Polenta is griesmeel van mais en is traditioneel Noord-Italiaans.
Ingredients
- Polenta - 300gr
- Water - 400ml
- Groentebouillon - 1 blokje
- Zout - 1/4 theelepel
- Gedroogde oregano - 1 theelepel
- Ui - 1 stuk
- Look - 3 teentjes
- Olijfolie - 1 eetlepel
- Tomaat - 4 stuks
- Tomatenpasta - 2 eetlepels
- Suiker - 1 eetlepel
- Warm Water - 180 ml
- Gedroogde Italiaanse kruiden - 2 eetlepels
- Zachte paprikapoeder - 1 theelepel
- Champignons - 100gr
- Kerstomaten - 10 stuks
- Paprika - 1/4 stuk
- Mozzarella - 1 bol
- Geraspte kaas - 30gr
Instructies
>Het Deeg
- Breng het water (400ml), zout en de bouillon aan de kook
- Als het water kookt voeg je de oregano toe en haal je het van het vuur en voeg je al roerend de polenta toe, zorg dat het goed gemengd wordt
- Doe de polenta in een ronde pizzapan of ovenschotel. Verspreid het over de ganse oppervlakte en druk het goed aan. Zorg dat je een geheel hebt zonder gaten
- Zet dit opzij en laat minstens 15 minuten rusten (maak ondertussen de saus)
>De saus
- Versnipper de ui en look
- Verwarm de olie in een pot en voeg de ui en look toe en laat enkele minuten frituren tot de uien lekker zacht zijn
- Voeg de suiker toe en roer goed
- Voeg meteen na de suiker de 2 lepels tomatenpasta toe
- Voeg de tomaten, gepeld en in blokjes gesneden, toe en roer het geheel goed door
- Voeg alle kruiden toe (oregano, basilicum en zoete paprikapoeder) en giet het water erbij
- Laat gedurende 5 minuten inkoken en voeg peper en zout toe om op smaak te brengen
- Laat nog 15 minuten inkoken en vervolgens minimum 10 minuten afkoelen
>De pizza samenstellen
- Verdeel de saus in gelijke hoeveelheden over het polentadeeg
- Breng alle garnituur: champignons, paprika, kerstomaten in fijne stukken aan (verspreid het gelijk over de pizza)
- Werk af met mozzarellaschijfjes en eventueel met wat geraspte kaas
- Zet de pizza in een voorverwarmde oven op 175°C gedurende 20 minuten
>Tips:
- Je kan wat kip, tofu, salami of scampi's toevoegen indien gewenst
- De pizza is ook heerlijk met andere groentjes zoals spinazieblaadjes, courgettes,...
- Werk de pizza af met wat verse basilicumblaadjes