- Opbrengst: 4 broodjes
- Benodigde voorbereiding tijd: 2h 15 min
- Benodigde kook tijd: 35 minutes
Heerlijke zoete melkbroodjes
Ik had zin in een ander soort brood, een brood dat je kan eten met een heerlijk kopje thee. Het moest zacht en zoet zijn maar tegelijkertijd niet té koekachtig, het moest nog een brood blijven en mocht dus geen cake worden. Het resultaat werd een heerlijke zoete melkbroodje.
Ingredients
- Bloem - 500gr
- Eieren - 4 stuks
- Melk - 225gr
- Droge gist - 10gr
- Boter - 80gr
- Zout - 10gr
- Suiker - 50gr
Instructies
- Scheid 3 eieren, we gaan hiervan de dooiers gebruiken. Het eiwit kan je gebruiken voor een ander gerecht
- Meng de gist met de lauwe melk, roer dit goed door zodat er geen klontjes voorkomen
- Maak van de bloem een kuiltje en doe er de eieren (3 dooiers en 1 hele ei) en de lauwe melk met gist in
- Meng de ingrediënten in het kuiltje eerst met elkaar en doe er dan beetje per beetje de bloem bij
- Doe er halverwege de suiker, zout en boter bij
- Kneed het deeg goed totdat het niet meer aan de vingers blijft kleven (voeg eventueel tijdens het kneden wat bloem toe)
- Maak van het deeg een bolletje en dek af met plastic folie en een droge doek. Laat dit op een warme plaats rijzen voor 1 uur
- Na het rijzen zal het deeg verdubbelen in volume
- Sla de lucht uit het deeg en deel het in 4 gelijke stukken. Kneed elk stukje gedurende 2 minuten en maak er bolletjes van.
- Laat deze rusten onder plasticfolie en een doek voor 10 a 15 minuten.
- Maak van elk bolletje nu een brood in een vorm naar wens: baguette, bolletjes, vlecht, … Leg dit op een vel bakpapier op een bakplaat.
- Dek de broodjes af met plasticfolie en een droge doek en laat weer 1 uur rusten.
- Bestrijk de bovenkant van het brood eventueel met een losgeklopt eitje
- Laat gedurende 35 minuten bakken in een oven op 200°C (niet te hoog in de oven leggen).
Tips en extra’s:
- Hergebruik het stukje plasticfolie tijdens het gans proces
- Je kan het brood langer laten rijzen, dat is geen probleem
- Kinderen vinden dit heerlijk omwille van de zoetheid, je kan er ook rozijnen of chocolade vlokken aan toevoegen
- Het brood past heerlijk met een beetje boter of een streepje honing