- Opbrengst: 4 personen
- Benodigde voorbereiding tijd: 30 minutes
Zoete Zonde met gerstkorrels, vijg en walnoot
Binnen het projectfonds Darna Express van het Vlaams-Marokkaans culturenhuis Darna VZW heb ik onder de noemer Smaakbinders een reeks fusiongerechten uitgewerkt. Deze gerechten verbinden verschillende culturen en brengen ons naar nieuwe ontdekkingen, wie weet een mogelijkheid om elkaar te ontdekken en beter te leren kennen. Verschillende bevraagden eindigen een menu graag met iets romig zoals een chocolademousse of een gerechtje op basis van mascarpone, in de Marokkaanse keuken gaat men eerder richting noten en zoet, hoe zoeter hoe beter... Ik heb dit gecombineerd tot een laagjesdessert van gerstkorrels, vijg en walnoot afgewisseld met honing-mascarpone
Ingredients
- Gerstkorrels - 150 gr
- Water - 200 ml
- Honing - 4 eetlepels
- Gedroogde vijgen - 25 gr
- Walnoot - 40 gr
- Room - 250 ml
- Mascarpone - 250 gr
Instructies
- Klop de room half stijf, voeg 3 eetlepels honing en de mascarpone toe en klop vervolgens verder tot een stijf geheel
- Zet de roommengsel in een spuitzak in de koeling
- Breng de gerstkorrels aan de kook met het water (dit duurt zo'n 15 min)
- Als het water helemaal is opgekookt haal je dit van het vuur en voeg je 1 eetlepel honing toe
- Snijd de vijgen in fijne stukjes en hak de walnoten in grove stukjes en voeg dit toe aan de gerstkorrels
- Neem een dessertglas en wissel, na afkoeling van het gerstmengsel,de laagjes gerstmengsel af met een laagjes room
- Werk af met wat walnoten en zet minstens 1 uur in de koeling om op te stijven.