- Opbrengst: 25 stuks
- Benodigde voorbereiding tijd: 60 minutes
- Benodigde kook tijd: 10 minutes
Briwat met kip
Een briwat is een ideaal hapje en kan ook geserveerd worden als voorgerecht.
Ingredients
- Kip - 1 stuk
- Uien - 1 kg
- Citroen - 1 stuk
- Zwarte peper poeder - 1 theelepel
- Kippenkruiden - 2 eetlepels
- Saffraanpoeder - 1 zakje
- Bouillonblokje (kip) - 1 stuk
- Kaneel - 1 eetlepel
- Poedersuiker - 2 eetlepels
- Koriander - 1/2 bosje
- Peterselie - 1/2 bosje
- Geroosterde amandelen - 180 gr
- Olijfolie - 1 eetlepel
- Filodeeg - 1 pak
- Maisolie - 100 ml
Instructies
- Was de kip en snijd hem in stukken. Leg deze ineen pot met water en pers er een citroen in uit. Laat dit rusten voor 20 minuten.
- Snijd de uien fijn en warm 1 eetlepel olijfolie op in een pot. Doe de kip in de pot en laat deze gedurende 5 minuten garen.
- Voeg vervolgens de helft van de uien, saffraan, peper, kippenkruiden en het bouillonblokje toe. Laat dit garen en roer regelmatig om.
- Snijd de koriander en peterselie fijn en voeg de helft toe aan het geheel. Laat alles 20 minuten garen.
- Als de kip gekookt is haal je deze uit de pot en laat hem afkoelen.
- Doe de rest van de uien, peterselie en koriander bij de bouillon en laat dit doorkoken tot de uien gaar zijn. Zeef dan het geheel tot er bijna geen vloeistof meer in zit.
- Pel de kip in stukjes en meng dit met het uienmengsel.
- Voeg nu de poedersuiker en de fijngemalen geroosterde amandelen toe aan het mengsel.
- Meng het geheel goed door elkaar.
- Neem de filodeeg en snijd deze in strookjes van 5 à 6 cm breed.
- Vet de werktafel in met maisolie en leg hier de filodeegstrips op, één per één en zoveel mogelijk naast elkaar.
- Vul een uiteinde met de kippenvulling en plooi de briwats in driehoekjes.
- Zet de briwats in een voorverwarmde oven op 180°C tot ze goudbruin zijn. Indien gewenst kunnen de briwats ook gebakken worden in een pannetje met wat maisolie.
Tips:
- Serveer met een pikante of zoetzure saus of bestrooi met de briwats met poedersuiker en kaneel
- Een vegetarisch alternatief bestaat uit een vulling van spinazie en fetakaas